Enzimele sunt probabil mai importante decat orice alt element activ ca ajutor al digestiei si sanatatii. Pana acum s-a aratat ca sute de enzime au un rol vital in construirea sanatatii, datorita contributiei lor la procesul de digestie. Studiile viitoare probabil ca vor arata ca enzimele au un rol mult mai important pentru sanatate decat se cunoaste in prezent.
Nu putem trai mult fara enzime. De fapt, conceptia in sine este dependenta de aceste minunate elemente. Ele functioneaza ca un catalizator care face ca celulele corpului sa functioneze eficient. Din momentul nasterii, enzimele fac viata posibila prin actiunile lor, reparand si construind corpul si celulele creierului. Acesti minunati lucratori actioneaza in corp si in creier in cel mai fantastic si puternic mod. Ele lucreaza pentru o sanatate deplina. Enzimele reprezinta insasi forta intangibila a vietii. Omul nu poate reusi sa creeze enzime vii asa cum Natura poate crea. Daca ar fi putut, ar fi reusit sa creeze viata sau sa readuca la viata materia moarta.
Exista miliarde de enzime in corpul nostru, si sunt sute de tipuri diferite de enzime gasite in sange, vor descompune 5 milioane de molecule de peroxid in apa si oxigen in 60 secunde. Enzimele intestinale pot descompune moleculele de zahar si grasimi care sunt de 1 milion de ori mai mari decat greutatea lor.
Corpul nostru produce enzime atunci cand sanatatea nostra este echilibrata. Ele efectueaza toata munca din corp. Ele sunt responsabile cu lupta impotriva infectiilor, cu digestia, cu refacerea corpului – functiile lor sunt infinite. Ele lucreaza non-stop si nu obosesc niciodata sau nu-si inceteaza lucrul daca sanatatea este echilibrata. Cand sanatatea nu este in echilibru, atunci este o deficienta enzimatica.
Enzimele pot fi usor extrase din alimente nutritive usor de digerat, care sunt alimente crescute intr-un sol sanatos, nefertilizat, si care sunt preparate special prin mixare, germinare, fermentare si cantitati mici de suc, nu prin gatire. Aceste enzime extind energia vitala a corpului catre o stare totala de bine. Consumarea alimentelor sanatoase este cea mai eficienta cale de a suplimenta rezerva de enzime existenta in corp, pentru a imbunatati sistemul digestiv. Cele mai importante enzime care au fost izolate in hrana sanatoasa sunt: cytochrome oxidase, un anti-oxidant necesar pentru respiratia celulelor; lipase, o enzima care descompune moleculele de grasime; protease, o enzima care ajuta la diestia proteinelor; amylase, o enzima care faciliteza digestia amidonului; catalase, o enzima ce catalizeaza descompunerea apei oxigenate in apa si oxigen in tesuturi; peroxidase, o enzima ce actioneaza in acelsi mod, dar la nivel celular; transhydrogenase, o enzima care ajuta in pastrarea tonusului muscular al inimii si SOD (Super Oxide Dismutase), o enzima care previne imbatranirea. Enzima pepsine ajuta la digestia proteinelor si transformarea lor in aminoacizi. Acesti aminoacizi sunt apoi transportati prin sistemul circulator in tot corpul, pentru ca acesta sa primeasca energie si sa se auto-vindece.
Exista multe motive pentru care enzimele sunt atat de importante. De exemplu, lipsa enzimelor este un factor major in declansarea leucemiilor. Atunci cand mancarea gatita intra in corp, acesta trebuie sa compenseze prin consumarea propriilor rezerve enzimatice. Este interesant de notat ca, atunci cand aceste enzime scad in calitate si putere, scade capacitatea corpului de a prelucra grasimi grele, proteine si calorii in exces. Atunci corpul devine slab si, in final, bolnav. Lipsa enzimelor este un factor important ce contribuie la majoritatea problemelor de sanatate, de la racelile comune pana la probleme mult mai grave, ca SIDA si cancerul. Aportul enzimelor va echilibra corpul, va remedia deficientele si va elimina toxinele.
Institutul Rockefeller a facut multe cercetari asupra problemelor digestive, ca de exemplu alergiile. Ei au izolat enzimele prin descompunerea moleculelor in fragmente. Ei au descoperit ca anumite enzime sunt capabile sa lichefieze puroiul si sa il dreneze, sa inmoaie mucusul care blocheaza bronhiile, generand astmul. Oamenii care au consumat mancaruri bogate in enzime au putut respira mult mai bine.
Multe studii au fost realizate de Dr. James Mandel de la Universitatea din Columbia si de American Chemical Society, care au aratat ca suntem deficitari din punct de vedere enzimatic. Betty B. Cohen a aratat intr-un studiu ca enzima elastin este responsabila de elasticitatea arterelor. Ei cred ca aceste enzime pot fi veriga lipsa care ne va ajuta sa dezlegam misterul ingrosarii arterelor, a aterosclerozelor si a bolii Parkinson. De asemenea, cercetatorii cred ca este o legatura foarte puternica intre imbolnaviri si concentratia prea scazuta de enzime dopeminea si ansortonia din corp. Deficientele in aceste enzime pot fi responsabile de maladiile care afecteaza nervii.
Dr. Edward Howell si Dr. Gabriel Cousens au scris foarte mult despre enzime. Dr. Howell si-a dedicat viata cercetarii alimentelor, solului si enzimelor. La cei 88 ani ai sai el inca scrie, cerceteaza si practica traiul sanatos, care il ajuta sa isi continue eforturile in cercetarea acestei foarte importante verigi catre sanatate si tinerete. El consuma Kombucco Orientalis de peaste 40 ani. Cartea Dr. Howell, Nutritia Enzimatica, confirma importanta inestimabila a enzimelor. Dr. Cousens a realizat o cercetare indelungata a alimentelor sanatoase. Dr. Cousens numea traiul bazat pe alimente sanatoase o dieta spirituala. De ce? Deoarece alimentele nepreparate termic bogate in enzime ne ajuta sa ne conectam cu toate fortele dinamice ale Universului, cu puternicele energii solare. Aceste energii ne hranesc spiritual, ne ajuta sa intelegem ca suntem parte a creatiei divine. Alimentatia sanatoasa ne ajuta sa ne conectam forta vitala cu energia universala. Energiile inalte ne ajuta sa ne purificam fizic, mental si spiritual. Prin alimentatia sanatoasa ne conectam cu Mama Natura si cu Dumnezeu Tatal.
Echilibrul fragil al corpului este creat si mentinut de enzime. Ele sunt instrumentele necesare pentru a forma calciul. Nu exista enzime in mancarea gatita. De fapt, mancarea gatita extrage elementele din oase si secreta elementele din rinichi. Deficientele rezultate pot cauza o slaba coordonare musculara. Unul dintre cele mai importante roluri ale enzimelor este de a ajuta procesarea fierului, care duce oxigenul peste tot in corp, pentru a fi depozitat in miliarde de celule ale epidermei si ale creierului. Avem aproximativ 5-6 miliarde de globule rosii in sange, si enzimele au nevoie de fier ca material de lucru. De asemenea, enzimele au nevoie de iod, care ajuta glanda tiroida in reglarea greutatii.
Multi oameni au oasele fragile datorita lipsei enzimelor din hrana gatita si din alimentele toxice. Fara enzime, calciul nu poate fi bine folosit. Trebuie sa nu uitam niciodata ca proteinele pe care le consumam vor fi ineficiente fara enzimele care sa le transforme in aminoacizi. Fara enzime, corpul nu se poate vindeca singur de infectii sau nu poate avea un sange sanatos. Enzimele preiau alte elemente si le transforma in cele necesare organismului.
Un rol foarte important al enzimelor este acela ca ele regleaza functionarea creierului. Creierul nu poate emite alerte atunci cand mancarea nu este nutritiva. Mancarea nehranitoare consuma energia din creier chiar si atunci cand dormim. De cele mai multe ori oamenii au probleme cu somnul datorita deficientei enzimatice din mancarea gatita sau toxica.
Fara enzime nu exista nici o cale de a ne proteja de imbolnaviri. Cand vom realiza cat este de important sa avem o sanatate perfecta vom intelege cat este de important sa ne ferim de mancarea gatita sau denaturata in orice fel, si vom apela la alimentele vii pentru o adevarata nutritie.
Dr. Herbert Pollack a realizat numeroase cercetari si a aratat ca nu se poate realiza o utilizare corecta a substantelor nutritive fara vitaminele prezente in tesuturi. Vitaminele sunt elemente catalizatoare in metabolismul intermediar. Ele sunt foarte importante in coagularea sangelui si ne ajuta sa rezistam la infectii. Vitaminele lucreaza ca si co-enzime, producand multe reactii care ajuta digestia si alte functii ale organismului. De exemplu, vitamina A ajuta sistemul respirator, pielea si glandele. Ea poate fi gasita in alimente organice, cum ar fi legumele verzi, si in cartofi dulci. Vitaminele din complexul B (B2, B6 si B12) au 11 functii diferite, care includ corectia deficientelor ochilor si sistemului nervos si a altor organe. De asemenea, aceste vitamine in combinatie cu enzimele produc energie pentru creier.
Vitamina B6, cand lucreaza impreuna cu vitamina B3 si cu enzimele, metabolizeaza proteinele si le transforma in aminoacizi. Acestia sunt foarte importanti pentru nutritia moleculelor. Cea mai buna cale de a asimila vitaminele B6 si B12 este din plante germinate, cereale si seminte. Nucile si porumbul contin si ele complexul de vitamine B. Multi nutritionisti se bazeaza in criticarea regimului vegetarian pe faptul ca acesta ar avea valori foarte scazute de vitamina B12. Ei exagereaza faptul ca aceasta vitamina este sensibila la caldura si se pierde peste 85% din eficienta ei in conditii normale de preparare a hranei gatite. Deoarece nimeni nu consuma carne organica, nutritionistul nu se poate baza pe proteina animala ca fiind sursa de vitamina B12. Atunci cum se face ca nu avem o epidemie mondiala de anemie? La o conferinta recenta despre vitamina B12, s-a aratat ca cea mai importanta sursa a acestei vitamine este o anumita bacterie. Se pare ca vitamina B12 necesara oamenilor si animalelor este generata de o bacterie a tractului intestinal. Trebuie sa aratam ca aceste vitamine lucreaza impreuna cu enzimele in cursul procesului digestiv.
Hormonii au nevoie de vitamina C in combinatie cu enzimele. Aceasta combinatie actioneaza in oase, tesuturi, dinti si gingii. Multi oameni care au probleme cu dintii si gingiile sau au oasele fragile au nevoie de mai multa hrana care sa contina vitamina C si vitamina E. (Cea mai bogata sursa de vitamina E este graul. Nu putem avea rezistenta la boli fara a ne hrani cu alimente vii, precum Kombucco Orientalis, grau germinat si legume proaspete.)
Natura nu a proiectat corpul nostru sa se hraneasca prin aportul de vitamine sintetice suplimentare. Vitaminele nu pot fi separate de forta vitala a enzimelor si nu pot actiona independent si eficient. Fara sclipirea vietii din enzime, vitaminele si alte elemente si minerale nu pot fi folosite de organism. Oamenii care mananca sanatos si alimente hranitoare usor de digerat, pot fi siguri ca primesc cantitatea si calitatea optime de vitamine complete, impreuna cu enzimele necesare functionarii perfecte a organismului.
Fara indoiala ca oamenii au probleme cu greutatea corporala. Deoarece mancarea gatita distruge in totalitate enzimele, numai un procent foarte mic din mancare este asimilat in organism. Daca slabiti un kilogram sau va ingrasati cu un kilogram, este datorita enzimelor. Mancarea neasimilata duce la cresterea numarului de radicali liberi in sange (atomi cu electroni liberi care inconjoara celulele si cauzeaza imbatranirea si distrugerea lor). Aceasta este si o cauza majora pentru afectiunile cardiace si pentru cancer. Problemele de greutate pot aparea deoarece celulele glandei tiroide devin subnutrite.
Oamenii care sunt subponderali sau supraponderali sufera de o deficienta enzimatica. Organismul, odata ce primeste hrana usor de digerat, pentru nevoile lui de baza, produce schimbari spectaculoase, care pot rezolva eficient problemele de greutate. Atunci cand organismul primeste prin Kombucco Orientalis cantitatea de enzime de care are nevoie, el nu isi mai consuma propriile rezerve enzimatice pentru singurul scop de a digera mancarea. Enzimele din corp pot acum sa sparga moleculele de grasime in plus, proteinele si arterele blocate, si acest lucru are un rezultat remarcabil asupra greutatii corporale a celor supraponderali.
Enzimele ajuta oamenii subponderali sa aiba un metabolism echilibrat, in acest fel ei castigand in greutate. Enzimele lucreaza eficient ca un combustibil penrtu organism. Ele ajuta corpul sa se vindece singur. Aceasta este valabila pentru orice problema de sanatate. Efectele miraculoase devin vizibile la bolile foarte grave dupa mai mult timp.