Chimioterapia este folosita la foarte multi bolnavi de cancer aflati in faza terminala, cand tratamentul este ineficace si, prin urmare, nejustificat, a aratat un grup de cercetatori americani, in cadrul Congresului Societatii Americane de Oncologie Clinica.

Aceiasi cercetatori au constatat folosirea in proportii egale a chimioterapiei, indiferent daca boala a raspuns favorabil sau nu la tratament.

Pentru studiul care i-a condus spre aceste concluzii, primul de acest gen in lume, specialistii oncologi din cadrul institutelor nationale de sanatate si din universitatile din Boston si Stanford au verificat dosarele celor 8000 de pacienti tratati, pentru diferite forme de cancer, in statul Massachusetts.

Ei au observat ca, in cursul ultimelor sase luni de viata a acestor bolnavi, chimioterapia a fost utilizata in proportie de 33% in cancerul de pancreas32% in cel de colon si 30% in cazul melanoamelor si cancerului la san

Specialistii oncologi afirma si ca, in afara de faptul ca nu toate tipurile de cancer raspund favorabil la chimioterapie, aceasta din urma este si foarte agresiva, foarte toxica si extrem de costisitoare.

Cel mai bine raspunde la chimioterapie cancerul la san, cel la colon si cancerul la ovare.

Tratarea cancerului la pancreas, vezica si ficat de regula nu dau rezultatele asteptate.

Pentru a contracara efectele chimioterapiei va recomandam sa cititi aceste informatii.